Sex og prævention

Den personlige frihed er ukrænkelig. Alle har ret til selv at bestemme over deres egen krop. Alle har ret til at planlægge, hvornår de vil have børn, og om de vil have børn. Kvinder har ret til at bestemme, om de ønsker at få foretaget en abort. I Danmark har kvinder har haft ret til fri abort siden 1973.

Du bestemmer selv, hvem du vil have sex med - uanset om du er mand eller kvinde. Du bestemmer også selv, om du vil have sex, før du gifter dig. Du bestemmer selv, om du vil have sex med en af det andet køn eller en af det samme køn.

For nogen er mødommen et symbol på, at kvinden er jomfru. Mødommen er en slimhinde, der ser forskellig ud på forskellige kvinder. Nogle kvinder er født uden en mødom. Mange kvinder bløder ikke første gang, de har sex med en mand.

Det er vigtigt, at du ved, hvilke muligheder du og din partner har for at beskytte jer, når I har sex. Både for at beskytte jer mod sygdomme og mod uønsket graviditet.

Der findes mange slags prævention. Mænd kan bruge kondom. Kvinder kan fx bruge p-piller, mini-piller, spiral, P-stav, P-ring og P-plaster. Du kan også tage en fortrydelsespille inden 72 timer efter ubeskyttet sex. Du skal være opmærksom på, at det kun er kondom, der beskytter mod kønssygdomme. Du kan altid tale med din læge om prævention, sex og kønssygdomme.

Du bestemmer selv, om du vil sige ja eller nej til sex - både som mand og som kvinde, gift eller ugift. Som kvinde bestemmer du også selv, om du ønsker at få foretaget en abort, hvis du er blevet gravid uden at ønske det. Du har ret til at få foretaget en abort indtil 12. uge af graviditeten. Efter 12. uge af graviditeten skal der være særlige grunde til at få abort.

Kontakt

Sex og samfund

Sex og Samfund er en NGO, der beskæftiger sig med seksuel sundhed både nationalt og internationalt. På deres hjemmeside kan du finde informationer om fx prævention, sexsygdomme og abort, og finde forskellige rådgivningstilbud, der kan hjælpe dig, hvis du har brug for det.

Telefon: 33 93 10 10
www.sexogsamfund.dk

Sexlinien for unge

Hos Sexlinien kan du ringe og få information og rådgivning om sex, køn, prævention, følelser, seksualitet, kærlighed, seksuelle rettigheder, krop og sexsygdomme. Sexlinien er for unge mellem 12 og 25 år.

Telefon: 70 20 22 66
www.sexlinien.dk

Præventions- og Rådgivningsklink

Hos Præventions- og Rådgivningsklinikken kan du få rådgivning om sex og blive behandlet mod sexsygdomme. Du behøver ingen henvisning fra din egen læge, og konsultationen er gratis, du skal blot ringe og bestille tid. Du kan også altid ringe anonymt og få rådgivning om sex.

Telefon: 33 13 91 13

Åbningstider: mandag, tirsdag og torsdag kl. 16-19
Tidsbestilling: mandag, tirsdag og torsdag kl. 15-16
Adresse: Julius Thomsens Gade 14 B
1632 København V

Etnisk ung

Etnisk Ung rådgiver dig, der har problemer med familien eller kæresten. De rådgiver dig, hvis du føler dig presset, kontrollet, skal tvangsgiftes eller lignende. Rådgivningen er anonym.

Telefon: 70 27 76 66
www.etniskung.dk

Sabaah

Sabaah er en forening for homo-, bi- og transseksuelle med anden etnisk baggrund end dansk. Sabaah tilbyder dig rådgivning, hvis du har brug for råd og vejledning i en svær situation.

Telefon: 33 23 20 00 (rådgivning mellem 18-20 hver torsdag)
www.sabaah.dk

 

Rettigheder og pligter

Din personlige frihed er ukrænkelig. Du har ret til selv at bestemme over din krop, og derfor har du ret til både at sige "ja" og "nej" til sex. Det gælder også, når du er gift. Du har ret til selv at bestemme, om du ønsker at få et barn. Homoseksuelle har samme rettigheder i Danmark som alle andre.

Seksualundervisning er obligatorisk i skolen, fordi det er vigtigt at vide, hvordan man bliver gravid, og hvordan man kan beskytte sig selv - både mod graviditet og mod de sygdomme, man kan få ved at have ubeskyttet sex.

I Danmark er den seksuelle lavalder 15 år. Det er ulovligt for en voksen at have sex med nogen, der er under 15 år. To mennesker under 15 år bliver ikke straffet, hvis de går i seng med hinanden.

Du har ret til selv at bestemme over din egen krop. Derfor har du ret til både at sige ja og nej, når det gælder sex. Den personlige frihed er ukrænkelig.

Hvis du bliver gravid og ikke ønsker at føde barnet, kan du få en abort inden 12. uge af graviditeten. Det vil sige, at du kan få afbrudt din graviditet under sikre forhold på et hospital.

Det er din egen beslutning, om du vil have abort. Det er ikke din ægtefælle, svigerfamilie eller dine forældre, der bestemmer. Din læge har tavshedspligt, hvilket betyder, at hvis du ikke selv fortæller din ægtefælle eller familie om aborten, vil de ikke få det at vide.

Efter 12. graviditetsuge kan du få tilladelse til abort, hvis der er særlige grunde af helbredsmæssig eller social art, der taler for abort, eller hvis du har mistanke om misdannelser hos fosteret. Tilladelse til abort efter 12. graviditetsuge søges gennem din læge.

Hvis du er under 18 år og ønsker abort, skal du have tilladelse fra en af dine forældre. Ønsker du ikke, at dine forældre skal vide noget om aborten, har Borgerservice mulighed for at give dig tilladelse til abort, selvom dine forældre sætter sig imod.

 
 
 

Gem pdf Send link